Bardzo prosze o pomoc
Basia:
1.Krótsza przekątna trapezu prostokątnego dzieli trapez na dwa trójkąty prostokątne. Znajdź
pole tego trapezu, wiedząc, że jego wysokość jest równa 6, a kąt ostry trapezu ma miarę 60o.
2.w koło o promieniu 5√2 wpisano kwadrat oblicz stosunek pola koła do pola kwadratu.
22 mar 13:04
Artur z miasta Neptuna:

1)
α = 90 − β
(wynika z własności sumy kątów w trapezie, oraz suma kątów w trójkącie)
| | 6 | | y | |
ctgβ = |
| = |
| ⇒ xy = 36 |
| | x | | 6 | |
β = 60
o
22 mar 13:10
Artur z miasta Neptuna:
promień koła r = 5
√2
przekątna kwadratu d = 2r = 10
√2
przekątna kwadratu d = a
√2 ⇒ a = 10
P
koła = πr
2 = 50π
P
□ = a
2 = 100
22 mar 13:13
Basia: Dziękuję ślicznie !
22 mar 13:17