oblicz pomocy, czy to jest dobrze zrobione?
emek: | | 3n2+2n−5−3n2 | |
limn→∞ √3n2+2n−5−n√3= |
| = |
| | √3n2+2n−5+ n√3 | |
22 mar 12:36
22 mar 12:41
Artur z miasta Neptuna:
dobrze
22 mar 12:50
Beti: pierwiastka nie rozdziela się przy sumie, tzn:
√a+b ≠
√a +
√b
ale tu akurat to nie zmieni wyniku, bo:
| | | | 2 | | 1 | | √3 | |
lim |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | 2√3 | | √3 | | 3 | |
22 mar 12:50
emek: tak wygodniej było zapisać

dzięki za sprawdzenie
22 mar 12:56
emek: a to jest okay:
| | n2−n2+5n | | | |
n−√n2+5n= |
| = |
| = |
| | n+√n2+5n | | | |
22 mar 15:49
emek: z tym zerem mi coś nie pasuje....
22 mar 15:52
emek: podobny dylemat mam z tym:
| n2+n−n2 | | n | | 0 | | 0 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| √n2+n+n | | | | 1+0+1 | | 2 | |
I mam tutaj problem, jak to zapisać jako U{
√n{n}} jak to ma być z tym dodane z
√1 ... i
wtedy wyszło by w mianowniku 3 nie 2.... pogubić się idzie....
22 mar 16:00
emek: bardzo proszę jak byś Cię mogli jeszcze na te ww. 2 przykłady zerknąć byłoby super
22 mar 16:01
Artur z miasta Neptuna:
yyyyyyyyyyyyy
| | 5 | |
od kiedy 5n = n( |
| )  |
| | n | |
22 mar 16:02
emek: *byście , tak dzięki ma być samo 5 w liczniku
22 mar 16:08
Artur z miasta Neptuna:
tak samo w tym drugim przykładzie
| | n | | n | |
a pod pierwiastkiem winno być 1+ |
| ... a nie 1+ |
|  (tak samo wyżej) |
| | n2 | | n | |
22 mar 16:10
Aga1: | | n | |
Granice źle policzone |
| =1, a nie 0 |
| | n | |
I
√a+b≠
√a+
√b
22 mar 16:11
emek: teraz to już nie wiem...
22 mar 16:12
emek: gdzie ?
22 mar 16:14
emek: | | n | |
Artur, ale wyciągnięte jedno n jest przed nawias to dlaczego 1+ |
| |
| | n2 | |
22 mar 16:17
emek: | | 5 | |
a w tym pierwszym wyjdzie |
| tylko tam był błąd z licznikiem, tak? |
| | 2 | |
w tym drugim jest gorzej, tak czy ten pierwszy też jest dalej źle?
22 mar 16:20
emek: Aga owszem n/n to jest jeden, ale w takim razie wg tego w pierwszym przykładzie powinno sie
dodać jeszcze jedną jedynkę? byłoby 3/
√3, nie mogę...brrr. tam 1 jest dobrze, a drugi nie
| | n | |
wiem czemu tak? |
| =1 ok, ale to jest w limie |
| | n | |
22 mar 16:24
emek: | | 5 | |
czyli w tym pierwszym będzie = |
| |
| | 2 | |
a w drugim przykładzie będzie
| | n | | 1 | |
U{n}{n(√1+ |
| +1)= |
| |
| | n | | 1+0+1 | |
TERAZ SIĘ ZGADZA?
22 mar 16:38
emek: wiem, będzie:
| n | | 1 | |
| = |
| ok  |
| | 2 | |
22 mar 16:52