Równanie prostej równoległej
Manio: Podaj równanie prostej równoległej do prostej y=3x−1 i przechodzącej przez punkt (−1,1)
Mógłbyś mi ktoś policzyć, bo nie wiem czy dobrze rozwiązałem ?.
22 mar 12:34
Beti: skoro rozwiązałeś, to zapisz wyniki. Sprawdzę ja lub ktoś inny
22 mar 12:35
pomagacz:
y = ax1 + b1
A = (−1, 1) = (X, Y)
y|| = ax2 + b2
Y = aX + b
b = ...
y|| = ax + b
22 mar 12:38
Manio: Wyszło mi:
y=3x+4
22 mar 12:41
Saizou : mamy prostą k: y=3x−1, żaby prosta była równoległa współczynnik kierunkowy musi być taki sam,
czyli prosta l:y=3x+b, co więcej wiemy że przechodzi przez punkt (−1;1), a więc wzór prostej
l:1=3*(−1)+b i obliczamy b. zatem 1=−3+b→b=4, czyli wzór prostej l: y=3x+4
22 mar 12:43
Beti: i dobrze Ci wyszło
22 mar 12:43