?
Anula: co to jest w ogóle długość okręgu? i l jest oznaczeniem czego?
22 mar 11:14
pomagacz:
Zwykle oznaczenia wielkości są brane z łaciny albo języka angielskiego, np long to "l" itp
długość okręgu to obwód okręgu, możesz to sprawdzić przykładając nitkę do okręgu i później
długość nitki zmierzyć linijką:
l = 2πr
22 mar 11:31
Anula: no to długość to promień czy średnica? nie rozumiem zadania gdzie mam obliczyć średnicę okręgu
o dlugości 6cm, skoro jest podana to co mam liczyć? czemu l=6 a później jest za l podstawiane
2πr
22 mar 11:38
asdf: średnia = 2r
obwód = 2
πr
2r ≠ 2πr
22 mar 11:48
Anula: eee ale dalej nie rozumiem zadania
22 mar 11:57
asdf: napisz treść, bo "oblicz średnicę o długości 6 cm" nie ma sensu
22 mar 12:01
Beti: chodzi o to, ze okrąg ma długość L = 6 cm, a Ty musisz obliczyć średnicę tego okręgu, czyli
d=2r.
L = 2πr = π*d (bo 2r to średnica)
czyli: 6 = π*d /:π
| | 6 | |
d = |
| − i to jest wynik  |
| | π | |
22 mar 12:28
Anula: no taka jest treść tego zadania

Oblicz średnicę okręgu o długości 6cm

okrąg ma długość to
wyczytałam tylko nie rozumiem co to jest ta długość i na co mam patrzyć
22 mar 12:31
Beti: a rozumiesz określenie: obwód kwadratu? albo ... obwód trójkąta ?
22 mar 12:33
Anula: no to jest suma wszystkich boków, chodzi o to że na tej stonce pisze że długość okręgu to jest
r promień to jak mi pisza oblicz średnnicę okregu o długości 6 cm to ja bym dała że średnica
wynosi 12 dlatego nie rozumiem
22 mar 12:37
Anula: znaczy jest wzór l=2πr i narysowany jest promień pokazujący że to jest długość
22 mar 12:39
Beti: Obwód kwadratu, trójkąta czy innego wielokąta to taka "ramka" danej figury. Wielkość tej
"ramki" obliczamy sumując długości jej boków.
Z kołem jest inaczej, bo nie ma boków i kątów − "jest okrągłe"

I właśnie "ramką" koła jest okrąg. Jego wielkości, czyli długości nie da sie obliczyć sumując
długości boków, bo okrąg ich nie ma (nie jest "kanciasty"). Dlatego jego długość obliczamy za
pomocą wzoru L = 2πr, gdzie r jest promieniem koła.
Mam nadzieję, że udało mi się przybliżyć Ci trochę pojęcie okręgu
22 mar 12:40
Beti: 6cm to nie jest długość średnicy ani promienia − to jest długość okręgu
A swoją drogą: średnica − to odcinek będący sumą dwóch promieni, dlatego d=2r.
22 mar 12:42
Anula: czyli dłuogść okręgu to jest obwód?
22 mar 12:45
Anula: wytłumacz mi tylko jeszcze skoro l=6 to jak jest wzór że l=2πr to czemu to podstawiam za l? i l
się oznacza długość tak?
22 mar 12:48
Saizou : tak długość okręgu to obwód okręgu
l=Ob
2πr=2πr
2r=d
r−promień
d−średnica
22 mar 12:48
Anula: no to teraz już wiem

dziękuję wam
22 mar 12:52