Jak wyliczyć pierwiastek bez jego znajomości
luke: Czy jest możliwe obliczenie wzoru boku kwadratu a gdy dane jest pole=81 przy jednoczesnym braku
znajomości pierwiastka. Może dzieci w szkole dostają jakies zawiłe sposobu obliczania prostych
rzeczy. Właściwie to chodzi o dowód że 9*9=√81
22 mar 08:34
Aga1: 9*9≠√81
Raczej dzieci , dostają pytanie,iloczyn jakich dwóch jednakowych czynników daje 81.
Ile razy ile =81 (tak mi się wydaje), a może muszą narysować kwadrat.
Jaką długość ma bok kwadratu, jeśli pole wynosi 81.
Dla dzieci to pojęcie abstrakcyjne i najpierw muszą rysować kwadrat i dzielić na kwadraty o
boku 1cm, aby zrozumieć.
22 mar 08:49
luke: tak źle to zapisałem ale o to mi chodziło że trzeba wprowadzić pojęcie pierwiastka żeby go
obliczyć w równaniu. Co innego opisowe wyjaśnienie tego zadania
22 mar 09:21