Dlugosc przekatnej - wektory
merci: Oblicz dlugosc dluzszej przekatnej rownolegloboku rozpietego na wektorach a i b, wiedzac ze
|a|=2, |b|=6, a kat (a,b)=60st.
Policzylam z iloczynu wektorowego axb pole rownolegloboku, ktore wyszlo 6√3 i nie wiem co
teraz dalej..
22 mar 03:03
Aga1: Pole nie jest konieczne.
Kąt rozwarty równoległoboku wynosi 1800−600−1200'
Dłuższa przekątna d równoległoboku leży naprzeciw rozwartego kąta.
Z twierdzenia cosinusów
d2=IaI2+IbI2−2IaIIbI*cos1200.
22 mar 08:12
merci: Faktycznie. Nie wpadlam na to. Dzieki wielkie
22 mar 11:18