bryła
U.L.O: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długość jego krawędzi jest równa 68 cm , a pole
powierzchni całkowitej 190 cm 2. oblicz długość krawędzi graniastosłupa
jak tu się zabrać za to zadanie proszę o pomoc
22 mar 00:52
U.L.O: . Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma 12 krawędzi. 8 w dwuch podstawach i 4 w ścianach
bocznych.
Długość krawędzi podstawy:a
Dług. krawędzi ściany bocznej:b
Pc=2Pp+Pb
2*a2+4*ab=190
Trzeba rozwiązać układ równań:
8a+4b=68
4ab+2a2=190
3.Długość krawędzi podstawy:a
Dług. wysokośći:a+5
Pc=2*a2+4a(a+5)=800, czyli trzeba rozwiązać równanie kwadratowe.
8.Pb=50*13+50*37+50*40=4500cm2
Pole trójkątów w podstawie możesz obliczyć za wzoru Herona.
Jeśli się nie pomyliłam, to wynosi ono 2*720pierw. z 5=1440pierw.z 5
tak to ma być rozwiązane bo naprawdę nie wiem proszę o pomoc
22 mar 01:05
Aga1: Od punktu 3 jest źle.
Pierwsze równanie podziel przez 4, a drugie przez 2
Wtedy
b=17−2a
a2+2ab=95
a2+2a(17−2a)=95, a>0
rozwiąż równanie kwadratowe oblicz a, potem b i koniec.
22 mar 08:36
U.L.O:
czy dobrze rozwiązałem zadanie , i czy jest wszystko poprawnie zrobione ? proszę powiedzieć
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długość jego krawędzi jest równa 68 cm , a pole
powierzchni całkowitej 190 cm 2. oblicz długość krawędzi graniastosłupa
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma 12 krawędzi. 8 w dwuch podstawach i 4 w ścianach
bocznych.
a,b > 0
(8a+4b=68
(2a²+4ab=190
(2a+b=17
(a²+2ab=95
(b=17−2a
(a²+2ab=95
a²+2a(17−2a)=95
a²+34a−4a²=95
−3a²+34a−95=0
Δ= 1156−1140=16 √Δ=4
a₁= (−34−4)/−6 = 38/6= 19/3
a₂= (−34+4) /6 = 5
dla a₁=19/3
b=17−2*19/3=17− 38/3=51/3−38/3= 13/3
dla a₂ = 5
b=17−10=7
22 mar 14:39