trapez
zadanie: w trapezie rownoramiennym podstawy maja dlugosci 27 cm i 18 cm a ramie tworzy z dluzsza
podstawa kat ktorego kosinus jest rowny 0,6. oblicz odleglosci punktu przeciecia przekatnych
tego trapezu od podstaw. 0,6=4,5/c c=7,5 h=6 i co dalej
21 mar 23:50
Godzio:
| d1 | | 27 | |
| = |
| (przekątne tworzą dwa trójkąty podobne) |
| d2 | | 18 | |
d
1 + d
2 = 6 (suma odległości od podstaw to wysokość)
22 mar 00:02
Gustlik:

4,5*5=3x
3x=22,5 /:3
x=7,5
7,5
2=h
2+4,5
2
h
2=36
h=6
27z+18z=6
45z=6 /:45
| | 2 | | 2 | |
d1=27* |
| =..., d2=18* |
| =... |
| | 5 | | 15 | |
22 mar 00:16
Gustlik: | | 2 | |
Mały chochlik: ma być d1=27* |
| =... |
| | 15 | |
22 mar 00:17