Całka
num: Całka:
Chcę obliczyć podstawiając t
3 = 2x
2 − 1 ale coś mi nie wychodzi ;\
21 mar 22:45
Krzysiek: czyli: 3t
2 dt=4x dx
i teraz wstaw do całki
21 mar 22:49
num: | 3 | | t2 | | 3 | |
| ∫ |
| dt = |
| ∫ t−1 dt
|
| 4 | | t3 | | 4 | |
Dobrze liczę? ; p
21 mar 22:56
Krzysiek: w mianowniku powinno być samo t(zamiast t3 ) bo przecież takie podstawienie miałeś
21 mar 23:04
num: Ahaaa, a ja myślałem, że skoro podstawiamy t3 to trzeba też dać do mianownika. Więc takie
podstawienie służy do zredukowania stopnia pierwiastka?
21 mar 23:10
Basia:
po co tak to komplikować?
t = 2x
2−1
dt = 4x dx
| | dt | | 1 | | 1 | | t2/3 | |
J = ∫ |
| = |
| ∫ t−1/3 dt = |
| * |
| +C= |
| | 43√t | | 4 | | 4 | | 23 | |
| 1 | | 3 | | 3 | |
| * |
| 3√t2+C = |
| 3√(2x2−1)2 + C |
| 4 | | 2 | | 8 | |
21 mar 23:12
num: Basia, no własnie wiem, że można to zrobić podstawiając :
t = 2x2 − 1 lub
t3 = 2x2 − 1
Myślałem, że to drugie podstawienie będzie wygodniejsze ale teraz to już sam nie wiem
21 mar 23:15
Basia:
t
3=2x
2−1
3t
2 dt = 4x dx
| | 3 | | 1 | | 3 | | t2 | | 3 | |
J = ∫ |
| t2* |
| dt = |
| ∫ |
| dt = |
| ∫t dt = |
| | 4 | | 3√t3 | | 4 | | t | | 4 | |
t
3=2x
2−1 /()
2/3
t
2 = (2x
2−1)
2/3 =
3√(2x2−1)
sam sobie wybierz, które dla Ciebie jest łatwiejsze
21 mar 23:26
num: To mając całkę :
∫
√3x+1 dx
podstawiam
t
2 = 3x + 1
23dt = xdx,
i patrząc na rozwiązanie powyżej daje mi :
21 mar 23:34
Godzio:
Po prostu:
t = 3x + 1
| 1 | | 1 | | t3/2 | |
| ∫√tdt = |
| * |
| + C = ... |
| 3 | | 3 | | | |
21 mar 23:35
num: No można i tak ; p Ale ja chcę zrozumieć dlaczego we wczesniejszym przykladzie trzeba zrobić
| | 1 | | 2 | | 2 | |
|
| a w tym drugim nie |
| ∫√t2dt, tylko |
| ∫t2 dt
|
| | 3√t3 | | 3 | | 3 | |
sorry za taka dociekliwosc
21 mar 23:42
Godzio:
Można tak zrobić, ale to jak sie tak robi, to chociaż porządnie

t
2 = 3x + 1
| | 2 | |
Wtedy mamy: |
| ∫t 2dt |
| | 3 | |
21 mar 23:45
num: No własnie i to mi chodzi, dlaczego tutaj nie musimy "spierwiastkować" podstawienia t
2, bo we
| | 1 | |
wczesniejszym przykladzie trzeba było "spierwiastkować" podstawienie t3 ( |
| ) a |
| | 3√t3 | |
nie wstawić samego t
3. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi
21 mar 23:50
Godzio:
Ale jak najbardziej pierwiastkujemy
t2 = 3x + 1
23tdt = dx
| | 2 | |
∫√3x + 1dx = ∫√t223tdt = ∫t * 23tdt = |
| ∫t2dt |
| | 3 | |
21 mar 23:53
num: I wszystko jasne, to przez to, że gubiłem "t" przy 23. Dzięki : )
21 mar 23:57