Z wektorów − najszybsza metoda:
A=(−1;2)
B=(3;4)
C=(2;−1)
AB→=[3−(−1), 4−2]=[4, 2]
AC→=[2−(−1), −1−2]=[3, −3]
Wyznacznik wektorów
d(AB→, AC→)=
| 4 2 |
| 3 −3 |
=4*(−3)−2*3=−12−6=−18
| 1 | 1 | |||
Pole = | |d(AB→, AC→)|= | *|−18|=9 | ||
| 2 | 2 |
wyznacznik :
−1 2 1
SΔ=12 | | 3 4 1| |=12|−4+4−3−8−1−6|=12*|−18|=12 *18 =9 . ...
2 −1 1
Czy mogę zapytać? To nie ma znaczenia, jakie 2 wektory weźmiemy pod uwagę, tylko że mają mieć
wspólny początek i przeciwne zwroty?
?
Pigor, tylko że w szkole średniej nie każdy zna wyznaczniki 2 stopnia, a wyznaczników
stopnia 3 nie ma nawet na rozszerzeniu (za moich "szkolnych" czasów były). Proponuję wyjaśnić
metodę Sarrusa na obliczanie tych wyznaczników: podkreślamy wyznacznik, spisujemy dwa pierwsze
wiersze pod nim i mnożymy na krzyż po 3 przekątne:
a*e*i+d*h*c+g*b*f−c*e*g−f*h*a−i*b*d
To był mój naprawdę niepoprawny skrót myślowy.
Baś, z boków trójkąta robisz wektory tak, aby miały wspólny początek, np. punkt A, tak,
jak narysowałem. Zwroty zaś będą w różne strony, do pozostałych wierzchołków trójkąta, np. do
B i C, jeżeli wspólnym początkiem jest punkt A. Można "wyprowadzić" wektory z innego
wierzchołka, np. z B, byleby tylko miały wspólny początek. Zwroty nie mogą być przeciwne, bo
wtedy nie miałabyś trójkąta, leżałyby one na jednej prostej (jak na rysunku) i punkty A, B, C
byłyby współliniowe, a pole byłoby równe 0.
Podoba mi się ta metoda
Dużo literek, coś z teorii, miałam problem, żeby wszystko ogarnąć, ponadto poczułam się
zniechęcona, teraz zrozumiałam
?

Jestem bohaterem tragicznym, można by rzec
robić
"inaczej" powinien olać program i sam szukać to co dla niego jest przyswajalne i pozwoli mu
robić wiele rzeczy prosto i przyjemnie , a że nie każdy zna to czy tamto, to się domyślam,
ale podaję , bo może kogoś, zainteresuje ....
Przecierpię
Chociaż dalej uważam, że męczenie wszystkich przedmiotów przed maturą jest po
prostu pomysłem nietrafionym
Dobranoc. Idę się uczyć tego niemieckiego
. Co nie zmienia faktu, że na niemiecki chodzić muszę; nie mówię, że nie, bo sporo
nam z tego niemieckiego odpuszczono, jeśli chodzi o osoby, które go na maturze nie zdają. Ale
przynajmniej od lutego powinno być już całkowicie wolne od sprawdzianów tego typu.
Nie wspomnę nawet o czymś takim jak sprawdziany z wos−u, historii, geografii,...
?