Oblicz pole trójkąta ABC, jeżeli A=(-1;2) B=(3;4) C=(2;-1).
zuza1325: Oblicz pole trójkąta ABC, jeżeli A=(−1;2) B=(3;4) C=(2;−1).
21 mar 22:40
21 mar 22:43
Gustlik:

Z wektorów − najszybsza metoda:
A=(−1;2)
B=(3;4)
C=(2;−1)
AB
→=[3−(−1), 4−2]=[4, 2]
AC
→=[2−(−1), −1−2]=[3, −3]
Wyznacznik wektorów
d(AB
→, AC
→)=
| 4 2 |
| 3 −3 |
=4*(−3)−2*3=−12−6=−18
| 1 | | 1 | |
Pole = |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|−18|=9 |
| 2 | | 2 | |
21 mar 23:06
pigor: ... lub

wyznacznik :
−1 2 1
S
Δ=
12 | | 3 4 1| |=
12|−4+4−3−8−1−6|=
12*|−18|=
12 *18 =
9 . ...

2 −1 1
21 mar 23:30
Baś: O, świetnie. Genialna metoda

Czy mogę zapytać? To nie ma znaczenia, jakie 2 wektory weźmiemy pod uwagę, tylko że mają mieć
wspólny początek i przeciwne zwroty?
21 mar 23:40
Godzio:
"przeciwne" −− czy aby na pewno

?
21 mar 23:42
Gustlik:
Pigor, tylko że w szkole średniej nie każdy zna wyznaczniki 2 stopnia, a wyznaczników
stopnia 3 nie ma nawet na rozszerzeniu (za moich "szkolnych" czasów były). Proponuję wyjaśnić
metodę Sarrusa na obliczanie tych wyznaczników: podkreślamy wyznacznik, spisujemy dwa pierwsze
wiersze pod nim i mnożymy na krzyż po 3 przekątne:
a*e*i+d*h*c+g*b*f−c*e*g−f*h*a−i*b*d
21 mar 23:42
Baś: Nie, bredzę.
21 mar 23:42
Basia:
a widziałaś trójkąt, w którym dwa boki byłyby równoległe ?
(przeciwne zwroty mają tylko wektory równoległe)
21 mar 23:44
Baś: Tak, wiem.

To był mój
naprawdę niepoprawny skrót myślowy.
21 mar 23:46
Gustlik:
Baś, z boków trójkąta robisz wektory tak, aby miały wspólny początek, np. punkt A, tak,
jak narysowałem. Zwroty zaś będą w różne strony, do pozostałych wierzchołków trójkąta, np. do
B i C, jeżeli wspólnym początkiem jest punkt A. Można "wyprowadzić" wektory z innego
wierzchołka, np. z B, byleby tylko miały wspólny początek. Zwroty nie mogą być przeciwne, bo
wtedy nie miałabyś trójkąta, leżałyby one na jednej prostej (jak na rysunku) i punkty A, B, C
byłyby współliniowe, a pole byłoby równe 0.
21 mar 23:48
Baś: O to mi właśnie chodziło. Wystarczyłoby w zasadzie "tak", aczkolwiek
dziękuję 
Podoba mi się ta metoda
21 mar 23:49
21 mar 23:53
Baś: Gustlik− mam to w zakładkach od kilku tygodni.

Dużo literek, coś z teorii, miałam problem, żeby wszystko ogarnąć, ponadto poczułam się
zniechęcona,
teraz zrozumiałam
21 mar 23:54
Godzio:
Baś już się nauczyłaś niemieckiego

?
21 mar 23:56
Baś: Godzio− nie.
Zastanawia mnie, ile razy pod rząd można uciec z tej samej lekcji tak, żeby nikt się nie
zorientował.

21 mar 23:57
Godzio:
Nie chodź w ogóle, uznają, że nie istniejesz i nawet nie będą Ci dawać nieobecności
21 mar 23:58
Baś: OSTATNI sprawdzian....
250 słówek.
Pobudka przed 6−tą.
To sobie wszystko przeczy.

Jestem bohaterem tragicznym, można by rzec
21 mar 23:59
pigor: ... moim zdaniem, ktoś kto chce potem studiować np. na politechnice , albo ...

robić
"inaczej" powinien olać program i sam szukać to co dla niego jest przyswajalne i pozwoli mu
robić wiele rzeczy prosto i przyjemnie , a że nie każdy zna to czy tamto, to się domyślam,
ale podaję , bo może kogoś, zainteresuje ....
22 mar 00:00
Gustlik: Baś i Godzio, raczej bym na to uważał, bo dzisiaj wprawdzie jest Dzień Wagarowicza i może
niektórzy nauczyciele przymkną oko na wagary, ale nie codziennie jest 21 marca. Lepiej sie
nauczyć tego niemieckiego niż kombinować. Pozdrawiam
22 mar 00:01
Baś: Gustlik, wiem. Moim obowiązkiem jest uczęszczanie na zajęcia... itd. itd. Tylko takie
uczenie się iluśset słówek, które nie są mi do niczego potrzebne, tylko po to, żeby zdać...
wydaje mi się idiotyczne.
22 mar 00:04
Gustlik: Baś, ja to rozumiem, ale na razie musisz przecierpieć. Pozdrawiam
22 mar 00:18
Baś: Miesiąc.

Przecierpię

Chociaż dalej uważam, że męczenie wszystkich przedmiotów przed maturą jest po
prostu pomysłem nietrafionym

Dobranoc. Idę się uczyć tego niemieckiego
22 mar 00:20
Gustlik: Tu masz rację. Drugi semestr ostatniej klasy liceum/technikum to powinny być już same
przedmioty maturalne. A jaki język zdajesz na maturze?
22 mar 00:22
Baś: Angielski

. Co nie zmienia faktu, że na niemiecki chodzić muszę; nie mówię, że nie, bo sporo
nam z tego niemieckiego odpuszczono, jeśli chodzi o osoby, które go na maturze nie zdają. Ale
przynajmniej od lutego powinno być już całkowicie wolne od sprawdzianów tego typu.
Nie wspomnę nawet o czymś takim jak sprawdziany z wos−u, historii, geografii,...
22 mar 00:25
Godzio:
W jakiej Ty klasie jesteś, że masz jeszcze takie przedmioty

?
22 mar 00:38
Baś: Mat−fiz.
w sumie odpadły mi tylko: biologia, chemia, po i wok.
Mam wszystkie inne i z wszystkiego jak leci mam teraz sprawdziany
22 mar 00:39
Godzio:
To skąd geografia
22 mar 00:40
Baś: Bo mam taką pół−rozszerzoną geo i informatykę. Informatykę czysto teoretycznie.
22 mar 00:42