ciągi
julia: suma k poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego an=4n jest rowna?
21 mar 22:09
Paweł: a
1=4 a
2=8 r=a
2−a
1=4
| | (2a1+(k−1)4)k | |
sk= |
| i dokończ |
| | 2 | |
21 mar 22:16
Paweł: za a
1 podstaw 4
| | (2a1+(n−1)r)n | | (a1+an)n | |
ogólny wzór na Sn= |
| lub Sn= |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 mar 22:18
julia: wyszło mi coś takiego: a1k+4k2−4k
a odp są takie:
a. 2k2
b. 2k2+2
c. 2k(k+1)
d. k(2k+1)
21 mar 22:20
julia: ok chyba już wiem
21 mar 22:24
julia: nie, jednak dalej nie wiem
21 mar 22:25
asdf:
S
n = 2n + 2n
2
S
N = 2n(n + 1)
odp c mi pasuje
21 mar 22:28
julia: odp c jest tą prawidłową, dzięki za rozpisanie, teraz widzę co i jak
21 mar 22:30
asdf: prosze
21 mar 22:32
julia: a jeszcze asdf możesz spojrzeć na to zadanie: wykres funkcji kwadratowej przechodzi przez punkt
(1, −25), a jej miejsce zerowe wynoszą −4 i 6. jest to funkcja o wzorze: ?
21 mar 22:32
asdf: x
1 = −4
x
2 = 6
jeżeli p = 1, a f(1) = −25
to q = −25, a > 0
y = a(x + 4)(x − 6)
−25 = a(1 + 4)(1 − 6)
−25 = 5a *(−5)
−25 = −25a
a = 1
y = a(x −p)
2 + q
y = 1(x − 1)
2 − 25
FAJNIE JAKBY KTOŚ TO SPRAWDZIŁ
21 mar 22:48
asdf: sprawdzi to ktoś
21 mar 22:51
Paweł: a nie lepiej tak :
f(x)=a(x+4)(x−6)
f(1)=−25
−25=a(5)(−5)
−25=−25a
a=1
y=1(x+4)(x−6)
y=x2−2x−24
21 mar 22:55
asdf: Jedyną różnicą jest to, że zapisałem to w postaci kanonicznej (przez określenie p oraz q), a
tym sposobem co ty robiłeś zrobiłem wartość a

Dobrze jest?
21 mar 22:58
Paweł: no myśle że tak
21 mar 23:14