Problemik
Edek: Mam problem z 2−ma zadaniami:
1. Dla jakich wartości parametru m największa wartość funkcji
f(x)=(3m−5)x
2−(2m−1)x+1/4(3m−5) jest liczbą dodatnią?
2. Rozwiązać nierówność f(f(x))−(f(x))
2<6x.
W pierwszym zadaniau wychodzi mi m należy (6/5;5/3) natomiast w odpoiedziach jest (4,+∞)

Za drugie zadanie niepotrafie się kompletnie zabrać

To jest cała treść zadania, a w
odpowiedziach jest x należące (0,1)
12 kwi 10:38
Basia:
Ad.1.
aby funkcja kwadratowa miała wartość największą musi być:
1.
3m−5<0 (ramiona paraboli w dół)
3m<5
m<53
2.
Δ>0
| | 1 | |
Δ=[−(2m−1)]2 − 4*(3m−5)* |
| *(3m−5) |
| | 4 | |
Δ= 4m
2 − 4m + 1 − (3m−5)
2
Δ= 4m
2 − 4m + 1 − (9m
2 − 30m + 25)
Δ=4m
2 − 4m + 1 − 9m
2 +30m −25
Δ=−5m
2+26m−24
−5m
2 + 26m − 24>0 /*(−1)
5m
2 − 26m + 24<0
Δ
1 =(−26)
2 − 4*5*24 = 676 − 480 = 196
√Δ1 =
√196=14
| | 26−14 | | 12 | | 6 | |
m1 = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
m∈(65;4)
ostatecznie:
m<53 i
m∈(65;4)
| | 5 | | 25 | | 6 | | 18 | | 5 | | 6 | |
ponieważ |
| = |
| a |
| = |
| ⇒ |
| > |
| |
| | 3 | | 15 | | 5 | | 15 | | 3 | | 5 | |
m∈(65 ; 53)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odpowiedź m∈(4; +
∞) byłaby poprawna gdyby tam było
najmniejsza wartość funkcji
bo wtedy:
3m−5>0
m>53
i Δ<0 ⇒ 5m
2 − 26m + 24>0 ⇔
m∈ (−∞;65)u(4;+∞)
| | 5 | | 25 | | 6 | | 18 | | 5 | | 6 | |
ponieważ |
| = |
| a |
| = |
| ⇒ |
| > |
| |
| | 3 | | 15 | | 5 | | 15 | | 3 | | 5 | |
czyli
x∈(4; +∞)
12 kwi 11:23
Basia:
2. Rozwiązać nierówność f(f(x))−(f(x))2<6x.
Niemożliwe. Musi być coś wiadomo o tej funkcji. Powinien być po prostu podany jej wzór,
bo dla różnych funkcji to będzie różnie.
Przykłady:
f(x) = 2x
f(f(x))=f(2x) = 2*2x = 4x
(f(x))2 = (2x)2 = 4x2
4x − 4x2 < 6x
− 4x2 − 2x <0
4x2 + 2x > 0
2x(2x+1)>0
x∞(−∞; − 12)u(0; +∞)
f(x) = −x
f(f(x)) = f(−x) = −(−x) = x
(f(x)2= x2
x − x2 < 6x
−x2 − 5x < 0
x2+5x>0
x(x+5)>0
x∈(−∞;−5)u(0; +∞)
f(x) = x2
f(f(x))= f(x2) = (x2)2=x4
(f(x))2 = (x2)2 = x4
x4−x4<6x
6x>0
x∈(0; +∞)
i tak dalej.
12 kwi 11:30