Optymalizacja
Mati: Zadanie z optymalizacji − PILNE
Witam, bardzo proszę o pomoc. Nie daję sobie z jednym zadaniem z optymalizacji.
1.Liczbę 2a przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich kwadratów była
najmniejsza.
Robię to:
x+y=2a
y=2a−x
f(x)=x2+(2a−x)2=x2+4a2+4ax+x2=2x2+4a2+4ax
x=−b2a=−4a24=−a2
Coś nie tak, bo w odpowiedziach jest napisane a i a.
21 mar 21:56
Mila: Znak "−" ma być przy 4ax. Popraw jak Ci nie wyjdzie, to przeliczę wszystko.
21 mar 21:58
Mati: Nie wychodzi, bo to praktycznie nic nie zmienia, bo wyraz "4ax" to tu jest jako c, czyli
niepotrzebny w liczeniu wierzchołka.
21 mar 22:00
Beti: 4ax − to jest wyraz środkowy!
21 mar 22:02
Mila: Mati niewiadomą jest x
f(x)=2x
2−4ax+4a
2
21 mar 22:05
Mati: faktycznie, gapa ze mnie, dzięki wielkie!
21 mar 22:07
Mila:
21 mar 22:07