pilne
zuza1325: JAK TO OBLICZYĆ
p=12(√20+√18+√26)
21 mar 21:40
MQ: A co tu jest do obliczania −− bardzo ładna liczba pierwsza, można ją co najwyżej trochę
uprościć (?)
p=12(2√5+3√2+√26)
21 mar 21:43
MQ: Tfu! przejęzyczenie! liczba NIEWYMIERNA
21 mar 21:43
Beti: niewiele da się tu zrobić. Można jedynie wyciągnąć spod pierwiastków ile się da

tzn:
√20 = 2
√5
√18 = 3
√2
| | 1 | | 3√2 | | √26 | |
p = |
| (2√5+3√2+√26) = √5+ |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 mar 21:46
zuza1325: POTRZEBUJE TO DO PODSTAWIENIA POD WZór
21 mar 21:49
zuza1325: P=√p(p−a)(p−b)(p−c)
gdzie a=√18
b=√20
c=√26
21 mar 21:52
MQ: No to trzeba pracowicie mnożyć −− może coś się poskraca.
21 mar 21:57