| −b | 1 | |||
xw = | = | ∊ <−1,3> Zatem liczymy: | ||
| 2a | 6 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
f(− | ) = − | + | + 4 = 4 | − wartość największa | ||||
| 6 | 12 | 6 | 12 |
| 2 | ||
Miejsca zerowe: x = 4 lub x = − | , naszkicuj parabolę z ramionami do dołu, zaznacz | |
| 3 |
| 2 | ||
miejsca zerowe i odczytaj rozwiązanie .... x ∊ (− | ,4) | |
| 3 |
| 1 | 1 | |||
Rozwiązaniami są liczby: x = −3, x = | , x = − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | ||
− | , mianownik musi być różny od zera, zatem | ||
| x | 3x − 2 |
| 2 | ||
x ≠ 0 i 3x − 2 ≠ 0, z tego otrzymujemy dziedzinę: D = ℛ − {0, | } | |
| 3 |
| 1 | 3 | ||
− | = (sprowadzamy wyrażenia do wspólnego mianownika) = | ||
| x | 3x − 2 |
| 3x − 2 | 3x | 3x − 2 − 3x | 2 | ||||
− | = | = − | |||||
| x(3x − 2) | (3x − 2)x | x(3x − 2) | x(3x − 2) |
| 1 | 1 | π | |||
+ | , warunek istnienia: α = ℛ − { | + U{π{2} *k} | |||
| tgα | ctgα | 2 |
| cosα | sinα | cos2α + sin2α | 1 | ||||
+ | = | = | |||||
| sinα | cosα | sinαcosα | sinαcosα |