Nierówność
Marcin :

rozwiąż nierówność
(x−2)(x+1)
5(16−x
7)x
2≥0
(x
2−10x)(x−1)−21(1−x)<0
z drugim równaniem wiem co zrobić
x(x−10)(x−1)+21(x−1)<0
X∊(−
∞,0) u (1,10)
ale z pierwszym mam problem jak znaleźć te miejsca zerowe jak mam (16−x
7) proszę o pomoc
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć powoli ?
21 mar 21:39
Marcin : oczywiście te dwa równania są połączone klamrą
21 mar 21:39
Mila:
I miejsca zerowe
x=2, x=−1, x=0, x=7√16
II
(x2−10)(x−1)+21(x−1)<0
(x−1)(x2−10x+21)<0
Δ=16
x1=3lub x2=7 (przelicz)
(x−1)(x−3)(x−7)<0 na osi potrafisz.
21 mar 21:48