równanie
superstar: równanie
wyznaczenie dziedziny wyrażenia
| | x2 − 25 | |
W(x)= |
| |
| | (x−3)(x2−5x+6) | |
21 mar 21:30
krystek: Na "krzyz" mnożysz.
b) mianownik ≠0
21 mar 21:32
superstar: tak?
(5x−1) * 3 = x+1 * (2)
15x−3 = 2x+1
17x=4 /:17
x=4,25
a drugie zadanie jak zrobić?
21 mar 21:44
asdf: x − 3 ≠ 0 ⇔ x≠3
x2 − 5x + 6 ≠ 0
Δ = 1
x1 =2
x2 = 3
(x −2)(x − 3) ≠ 0
x ≠2
x≠3
D = R \ {2;3}
21 mar 21:47
krystek: 15x−2x=?
21 mar 21:47
asdf: ale pierwsze masz źle (x + 1) * 2 = 2x + 2, a nie 2x + 1...
15x − 3 = 2x + 2
15 − 2x = 2 + 3
13x = 5
21 mar 21:49