moge prosic o sprawdzenie
wojtas: (x2−x+1)2−(x2+x+1)2=
=x4−x2+1−x4−x2−1=
=2x2
11 kwi 22:15
wojtas: wynik miał być =−2x2
11 kwi 22:17
Bogdan:
Źle.
Zastosuj wzór skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
11 kwi 22:25
wojtas: policzyłem wyszło tak
−4x3−4x
11 kwi 22:39
Bogdan:
wojtas, czy (a + b + c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 ?
Wg Ciebie zachodzi np.: (1+1+1)
2 = 1 + 1 + 1
czyli 3
2 = 3 => 9 = 3 => 3 = 1


11 kwi 22:44
Bogdan:
teraz dobrze
11 kwi 22:47
wojtas: zrozumiałem i bardzo dziekuje
11 kwi 22:51
Bogdan:
Dodam jeszcze: (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
Pozdrawiam
11 kwi 22:55