Kompletny brak pomysłu- wielomiany
Dusia: Przedstaw wielomian W(x)= x4+6x3+5x2+12x−9 w postaci iloczynu dwóch
wielomianów stopnia drugiego o współczynnikach całkowitych i tak, aby współczynniki przy
drugich potęgach były równe jeden.
21 mar 21:10
ZKS:
(x2 + ax + b)(x2 + cx + d) = x4 + cx3 + dx2 + ax3 + acx2 + adx + bx2 + bcx + bd
bd = −9 b = ±3 ∧ c = −+3
a + c = 6
d + ac + b = 5 a = ±1 ∧ c = ±5 ∨ a = ±5 ∨ c = ±1
ad + bc = 12
Teraz posprawdzaj przyjmując po kolei za a = 1 c = 5 b = −3 d = 3 (piszę przykładowo bo musisz
to sprawdzić jeszcze wymnażając nawiasy)
21 mar 21:36
ZKS:
Jeszcze zapytam jaki poziom LO czy studia bo można to zrobić jeszcze trochę innym sposobem.
21 mar 21:38
Dusia: Ok dziękuję
21 mar 21:38
Dusia: klasa 3 liceum
21 mar 21:49