| sin6x | ||
Granica funkcji lim | ||
| 2x |
| 3*sin6x | 3*sin6x | |||
= lim | = lim | = 3 | ||
| 3*2x | 6x |
| 3sin6x | ||
limx → 0 | = ? | |
| 6x |
| tgx | ||
dziekuje bardzo ![]() mam jeszcze problem z tym przykladem lim | ||
| tg2x |
| tgx | ||
podobnie jak wyżej, korzystasz z tego, że: lim x→0 | =1 | |
| x |
| 2tgx | ||
tg2x = | ||
| 1−tg2x |
| tgx | tgx | tgx(1−tg2x) | ||||||||||
lim | = lim | = lim | = | |||||||||
| tg2x |
| 2tgx |
| 1−tg2x | 1 | |||
lim | = | |||
| 2 | 2 |
| 2tgx | ||
tg2x = | ||
| 1−tg2x |
| tgx | tgx | tgx(1−tg2x) | ||||||||||
lim | = lim | = lim | = | |||||||||
| tg2x |
| 2tgx |
| 1−tg2x | 1 | |||
lim | = | |||
| 2 | 2 |