| x2+2x−3 | |
≤0 | |
| −x2+1 |
| −2 − 4 | ||
x1 = | = −3 | |
| 2 |
| −2 + 4 | ||
x2 = | = 1 | |
| 2 |
| (x − 1)(x + 3) | |
≤ 0, D = R − {1,−1} | |
| −(x2 − 1) |
i przedzial jest <−3;1>∪<1;+∞)
?
Ok
mianownik −x2+1 ≠0 ⇒ x≠1 i x ≠ −1
zamieniamy na postać iloczynową
−(x2−1)(x2+2x−3) ≤0 / *(−1)
(x2−1)(x2+2x−3) ≥0
w drugim nawiasie policz deltę i otrzymasz rozkład na czynniki
(x−1)(x+1) (x+3)(x−1) ≥0 ⇒ (x−1)2(x+1)(x+3)
Miejsca zerowe
x= 1 −−− pierwiastek dwukrotny ( na wykresie będzie odbicie)
x= −1
x= −3
Uwzględnij założenie i podaj rozwiązanie: x€ (.............