Wielomiany..
Arek: Pomoże ktoś ? ; )
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x)=x3 − x2 −5x−3 jest równa R(x)=2x2−5x−2
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez każdy z dwumianów x+1 oraz x−3
21 mar 20:58
ewa: P(x)=x3−x2−5x−3=(x2−2x−3)(x+1)=(x+1)2(x−3)
Wielomian W(x) możemy zapisać w postaci:
W(x)=Q(x)P(x)+R(x) , gdzie Q(x) pewien wielomian
W(−1)=Q(−1)P(−1)+R(−1)=Q(−1)*0+R(−1)=R(−1)=2*(−1)2−5*(−1)−2=5 reszta z dzielenia wielomianu
W(x) przez dwumian x+1
W(3)=Q(3)P(3)+R(3)=Q(3)*0+R(3)=R(3)=2*32−5*3−2=1 reszta z dzielenia W(x) przez dwumian x−3
22 mar 14:57