ciagi
bartekk: POMOŻE KTOŚ

Udowodnij, że jeżeli ciąg ( logax, logbx, logcx) , gdzie a,b,c ∊R+ − {1} i x>0, jest ciągiem
geometrycznym, to logab = logbc.
21 mar 20:41
krystek: logc+logx−(logb+logx)=logb+logx−(loga+logx)
21 mar 21:30
MQ: krystek to dla ciągu arytmetycznego −− chyba że bartekk się pomylił przy
przepisywaniu.
21 mar 21:35
bartekk: niestety, ale chodzi o ciąg geometryczny. Macie jakies pomysły?
21 mar 21:49
bartekk: niestety, ale chodzi o ciąg geometryczny. Macie jakies pomysły?
21 mar 21:50
MQ: No to kicha, bo ta własność, jak sam widzisz, wyraźnie wynika z ciągu arytmetycznego. Może ktoś
się kropnął w sformułowaniu tego zadania?
21 mar 21:54
krystek: ups, a wtedy log2(bx)=logax*logcx i teraz
21 mar 21:57
krystek: ?
21 mar 21:57
bartekk: a co dalej?
21 mar 22:11