funkcja kwadratowa
Kustoszek: Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe (−6) i 1. Da sie z tego wyznaczyc postac ogolna?
21 mar 20:18
Beti: prawie

y = a(x+6)(x−1) − i trzeba to wymnożyć, ale ... nie wiadomo jakie jest a.
21 mar 20:25
Kustoszek: probowalem to zrobic w ukladzie rownan i w iloczynowej tez zrobilem cos takiego:
{0=36a−6b+c
{0=a+b+c
{−b/2a=−2,5 <−−−− punkt p wyznaczylem z tego ze jest pomiedzy miejscami zerowymi, no ale
dalej nic i dochodze do wniosku ze po prostu za malo danych, ale jak podstawie b=5a i c
pozniej wychodzi −6a to dalej nie ma mozliwosc tego obczliczyc poniewaz wszystko wychodzi tak
jakby a mialo byc zero
21 mar 20:28
krystek: Beti napisała,że za mało danych aby wyliczyć a
21 mar 20:29
Beti: a jaka jest dokładnie treść zad.?
21 mar 20:30
Kustoszek: mam obliczyc
3*f(94)/f(−24)=−56,4a i nie wiem czy tak mam zostawic
21 mar 20:31
Kustoszek: bo wydawało mi sie dziwnie banalne, znajac mojego typa
21 mar 20:31
Beti: no to wszystko jasne



ma być tak:
f(94) = a(94+6)(94−1) = a*100*93
f(−24) = a(−24+6)(−24−1) = a*(−18)*(−25) = a*18*25
| | 3a*100*93 | |
w = |
| − poskracaj i resztę wymnóż  |
| | a*18*25 | |
21 mar 20:37
Beti: no to wszystko jasne



ma być tak:
f(94) = a(94+6)(94−1) = a*100*93
f(−24) = a(−24+6)(−24−1) = a*(−18)*(−25) = a*18*25
| | 3a*100*93 | |
w = |
| − poskracaj i resztę wymnóż  |
| | a*18*25 | |
21 mar 20:37
krystek: Tak to jest jak podaja zadania fragmentarycznie
21 mar 20:39
Kustoszek: nie po prostu chodzilo mi tylko o to czy da sie wspolczynniki wymnozyc nie pytalem sie o reszte
zadania, bo wole wszystko sam robic. i dostalem odpowiedz ze jednak za malo danych i o to mi
chodzilo, wiec sie nie czepiaj
21 mar 20:40