****************
Piter : Kto z was sprawdzi mi to zadanie

?
Na przystanku, do autobusu wsiada grupa pasażerów składająca się z sześciu kobiet i czterech
mężczyzn. Ile istnieje wszystkich możliwych sposobów wejścia pasażerów do autobusu, jeżeli
pierwsze wsiadają kobiety, wszyscy wsiadają tylko tylnym wejściem i wsiadanie odbywa się
pojedynczo ?
6!*4!=720*24=17280
21 mar 20:10
Beti: dobrze
21 mar 20:15
Piter : sprawcie proszę
21 mar 20:16
Piter : dzięki Beti
21 mar 20:17
Piter : Beti:
A to zadanie sprawdzisz


Szukałem informacji na temat tego zadania ale znalazłem różne wyniki tego zadania, może
potrafisz to zrobic

Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych, w tym 15 wygrywających. Wyciągamy dwa losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo , że oba losy są wygrywające ?
Jakie jest prawdopodobieństwo , że co najmniej jeden los jest wygrywający?
21 mar 20:36
Piter : Nie wiem znalazłem takie rozwiązanie
Ω=50*49
| | 15*14 | |
P(A)= |
| = U{210{2450} |
| | 50*49 | |
| | 50−15*49−15 | | 35*34 | |
P(B)=1−P(B')=1− |
| = |
| =1− |
| | 50*49 | | 50*49 | |
| | 1190 | | 2450−1190 | | 1260 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 2450 | | 2450 | | 2450 | |
21 mar 20:43
Piter : LUB TEŻ TAKIE ZNALAZŁEM
21 mar 20:44
Piter : LUB TEŻ TAKIE ZNALAZŁEM
21 mar 20:44
21 mar 20:46
21 mar 20:46
krystek: b) przeciwne−B' ,nie ma wygrywających
21 mar 20:50
Piter : | | 15*7 | | 3 | |
P= |
| ={3}{5*7}= |
| |
| | 25*49 | | 35 | |
PAR Z LOSEM WYGRYWAJĄCYM I PRZEGRYWAJĄCYM JEST 15*35
PAR Z DWOMA WYGRYWAJĄCYMI JEST 15*7
| | 15*35+15*7 | | 15+3 | | 18 | |
P= |
| = |
| = |
| |
| | 25*49 | | 5*7 | | 35 | |
ODP:
21 mar 20:50
Beti: wszystko się zgadza

poza zgubionymi nawiasami i zgubioną jedynką w P(B)
| | (50−15)*(49−15) | | 35*34 | |
P(B) = ... 1 − |
| = 1− |
| = ... |
| | 50*49 | | 50*49 | |
21 mar 20:51
Piter : I teraz prawdę mówiąc nie mam pojęcia które z tych rozwiązań jest poprawne .
Z tym zadaniem to prawdziwe oblężenie niby pełno rozwiązań tylko nie wiadomo które
21 mar 20:53
Beti: aaaa, faktycznie

Trzeba wszystko dzielić przez dwa, bo tutaj kolejność nie ma znaczenia.
21 mar 20:53
Piter : Beti a do tego zadania potrzebne jest to drzewko czy może byc bez jak ty myślisz ?
21 mar 20:55
Beti: | | 3 | |
z tym, że wyniki wyjdą takie same − w Twoim rozwiązaniu po skróceniu też wyjdzie |
| i |
| | 35 | |
21 mar 20:57
Piter : i co ty na to Beti to które z tych zadań będzie dobrze
21 mar 20:58
Beti: do zadań, w których kolejność nie ma znaczenia zwykle nie rysujemy drzewka. Choć tutaj w sumie
można.
21 mar 20:59
Piter : mówisz o tym zadaniu co napisałem pierwsze
21 mar 20:59
Piter : to do tego mojego zadania co zapisałem pierwsze mam jeszcze dopisac
| | 210 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| o to chodzi  |
| | 2450 | | 35 | |
21 mar 21:03
Beti: Jeśli to zadanie z rozszerzenia, to stosujesz kombinacje (czyli nie uwzględniasz kolejności −
tak jak zrobił to krystek). Jeśli to podstawy − lecisz regułą mnożenia, która z zasady
określa kolejność.
21 mar 21:04
Piter : Ja tam się nie znam na tych zadaniach ale widziałem na innych stronach te rozwiązania
21 mar 21:04
Beti: tak
Piter, wyniki zawsze trzeba doprowadzać do najprostszej postaci
21 mar 21:05
Piter : Przyznaję się bez bicia do tego że nie umie tego prawdę mówiąc liczę na Ciebie Beti i na innych
że mi pomogą w tym zadaniu
21 mar 21:07
Beti: w tym zadaniu

czyli o jakiej pomocy mówisz?
21 mar 21:08
Piter : Tak to mam zapisac
21 mar 21:11
Piter : | | 3 | |
do P(A) JESZCZE PO TYM WYNIKU MA BYC = |
| |
| | 18 | |
21 mar 21:12
Beti: no tak. Dzielisz licznik i mianownik przez najwiekszy wspólny dzielnik (albo kilka razy przez
mniejsze dzielniki). Tutaj wszystkie liczby dzielą sie przez 70:
210:70 = 3 i 2450:70 = 35 i 1260:70 = 18
| | 210 | | 3 | |
więc: P(A) = |
| = |
|
|
| | 2450 | | 35 | |
| | 1260 | | 18 | |
P(B) = |
| = |
| i już  |
| | 2450 | | 35 | |
21 mar 21:15
Piter : Może i głupie Tobie Beti zadaję ale jak już pisałem nie umie tego i to co mam to z innych stron
i nie wiem jak to poprawnie rozpisac żeby było dobrze.
Jak byś tak Beti chciała mi to rozpisac od początku do końca
21 mar 21:18
21 mar 21:21
Beti: OK, spróbuję
Wszystkich losów jest 50, a Ty losujesz 2 spośród nich. Wszystkich możliwości jest więc:
| | 50! | | 48!*49*50 | | 49*50 | |
|Ω| = C250 = |
| = |
| = |
| = 1225
|
| | 2!48! | | 2*48! | | 2 | |
a) jest w puli 15 losów wygrywających i Ty wyciągasz właśnie dwa takie losy, więc:
| | 15! | | 13!*14*15 | | 14*15 | |
|A| = C215 = |
| = |
| = |
| = 105
|
| | 2!*13! | | 2*13! | | 2 | |
| | 105 | | 3 | |
i P(A) = |
| = |
| (skracam ułamek przez 35)
|
| | 1225 | | 35 | |
czy rozumiesz to, co dotąd napisałam
21 mar 21:32
Piter : no to już jest zrobione inną metodą
21 mar 21:35
Beti: | | | |
to są kombinacje, tylko zamiast pisać | napisałam C250. Nie mówiłeś, że nie znasz |
| | |
kombinacji, więc pokazałam Ci rozwiązanie tą metodą.
21 mar 21:41
Piter : | | 50 | | 48!*49*50 | | 49*50 | |
Beti Ω= |
| (50−2)!= |
| = |
| =1225 |
| | 2! | | 1*2*48! | | 2 | |
21 mar 21:45
Piter : OK Beti z kombinacji coś tam troszkę rozumie
21 mar 21:46
Beti: początek tej Ω−i coś nie za bardzo, ale dalej juz jest dobrze
21 mar 21:48
Piter : Beti a to drzewko to tutaj też ma byc bo chyba przy tym sposobie to nie ale nie jestem pewny
21 mar 21:50
Piter : Beti ale to chyba nie jest całe zadanie
21 mar 21:56
Beti: może byc, ale nie musi. Drzewko zwykle pomaga rozwiązac zad. Ale jeśli potrafimy zrobic to bez
drzewka − to przymusu nie ma (no chyba, że w poleceniu jest albo n−l kazał

)
21 mar 21:58
Beti: na razie opisałam zdarzenie A. Jesli wszystko zrozumiałeś. to mogę rozpisać B.
21 mar 22:00
Piter : Aha
21 mar 22:03
Piter : OK Beti
21 mar 22:04
Piter : OK Beti
rozpocznij już B
21 mar 22:07
Beti:
b) w tym przypadku jest tak, że na dwa wyciągnięte losy przynajmniej jeden wygrywa − czyli oba
mogą wygrywać albo pierwszy z losów może być wygrywający albo drugi z nich może wygrywać. Są
aż trzy różne możliwości, więc łatwiej jest, jak policzy sie prawdopodobieństwo zdarzenia
przeciwnego do B (czyli B'), które będzie polwgało na tym, że [z[żaden wylosowany los nie
wygrywa]]. Mamy wię takich losów 35 i:
| | 35! | | 33!*34*35 | |
|B'| = C235 = |
| = |
| = 595
|
| | 2!*33! | | 2*33! | |
Między zdarzeniami przeciwnymi zachodzi zależność: P(B) + P(B') = 1
Więc: P(B) = 1 − P(B')
21 mar 22:13
Piter : Ten sposób chyba jest łatwiejszy tak mi się wydaje
21 mar 22:20
Beti:
21 mar 22:20
Piter : 
Tylko ja już mam do tamtego to cholerne drzewko narysowane sam nie umiałem też mi ktośmusiał
pomagac.
Ale Beti jeszcze raz bardzo bardzo Ci dziękuję
21 mar 22:25
Beti: Na zdrowie
21 mar 22:26
21 mar 22:27
Piter : Bardzo dziękuję
21 mar 22:28