oblicz pole trapezu jeśli obwód ma 21.zad.2 oblicz długość przeciwprostokatnej
Nikola: POMOCY POMÓŻCIE NIE CZAJE MATMY A JUTRO MAMZ TEGO SPRAWDZIAN:(
oblicz pole trapezu jeśli obwód ma 21.zad.2 oblicz długość przeciwprostokątnej
Ramiona trapezu mają długosci 3 i 6,a wysokość jest równa 2.Oblicz pole tego trapezu
jeśli
jego obwód jest równy 21.
2)Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 6−√13 i 6+√13.Oblicz długosć
przeciwprostokątnej.
21 mar 20:05
Eta:
| | a+b | |
Ob= a+b+3+6 ⇒ a+b= 21−9 ⇒ a+b= 12 ⇒ |
| = 6 i h=2 |
| | 2 | |
P=.... podstaw do wzoru
2/ Z tw. Pitagorasa c
2=a
2+b
2 , c>0 a= 6−
√13 , b= 6+
√13
c
2= (6−
√13)
2+ (6+
√13)
2 = 36−12
√13+13 +36+12
√13+13 = 98
c=
√98=
√49*2= 7
√2
21 mar 20:22
Nikola: serdrczne dzięki
21 mar 20:40
Eta:
Zastanawiam się tylko .... kto za Ciebie napisze poprawnie sprawdzian?
21 mar 20:45
Nikola: Eta, liczę na Ciebie
21 mar 20:46
Eta:
21 mar 20:46
Aneta: Przyprostokątne trojkąta prostokatnego mają dlugosci 6 i 8 oblicz wysokosć puszczona na
przeciwprostokątną
21 mar 20:52
rumpek:
6
2 + 8
2 = c
2
c
2 = 36 + 64
c
2 = 100, c∊R
+
c = 10
48 = 10h / : 10
h = 4,8
21 mar 20:56
Eta:

|AB|= 6
2+8
2= 100 ⇒ |AB|= 10
| | 6*8 | |
P(ΔABC)= |
| = 24 i P(ΔABC)= |AB|*h ⇒ 10*h= 24 ⇒ h =...... |
| | 2 | |
21 mar 20:58
rumpek:
21 mar 21:00
Eta:
| | |AB|*h | |
Oczywiście ma być : P(ΔABC) = |
| ⇒ 10h=48 ⇒h=...... |
| | 2 | |
21 mar 21:00
Aneta: Dzięki
21 mar 21:07
Aneta: Jedna z przyprostokątnych trojkąta prostokątnego jest trzy razy dluższa od drugiej,a wysokosc
opuszczona na przeciwprostokątną wynosi 3√10.Oblicz długości przyprostokątnych i pamiętajo
poprawnym rysunku.
21 mar 21:10
rumpek:
3a,a
9a2 + a2 = c2
c2 = 10a2, c∊R+
c = √10a
2P = a * b
2P = c * h
2P = a * 3a ⇔ 2P = 3a2
2P = 3√10 * √10a ⇔ 2P = 30a
3a2 = 30a / : 3
a2 = 10a
a2 − 10a = 0
a(a − 10) = 0
a = 0 ∉ R+ ∨ a = 10
Przyprostokątne: 10 i 30
21 mar 21:13
Aneta: W trójkącierównoramiennym ramię jest dwa razy dłuższe od wysokości opuszczonej na
podstawę.Oblicz pole trójkąta jeśli podstawa ma dlugość 12.
21 mar 22:20