rachunek prawdopodobieństwa
Pani xyz : Z urny zawierającej kule o numerach 1,2,...,10 losujemy cztery razy po jednej kuli.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że numery wylosowanych kul zapisane w kolejności
losowania tworzą ciąg rosnący, jeżeli losujemy :
a) ze zwracaniem
b) bez zwracania
mam klopot, bo nie wychodzi mi prawidlowy wynik
11 kwi 20:20
Coma13: podbijam posta, bo mnie zaciekawił...ktoś umie to zrobić...?
tzn chodzi mi o metodę która by nie polegała na rozpisywaniu wszystkich przypadków
(bo trochę ich będzie) pozdrawiam...
12 kwi 10:10
Basia: Niestety też na razie innej metody nie widzę, a rozpisywanie tego zdarzenie po zdarzeniu
to koszmar. Coś mi świta wprawdzie, ale muszę to jeszcze przemyśleć.
12 kwi 10:55
Coma13: masakra...męczę to już pół godziny... Bogdan zrobi


tylko trzeba go sprowokować do
działania
12 kwi 11:09
Basia:
ad.b.
losujemy bez zwracania
| | | |
można to interpretować tak: wybieramy 4 elementy z 10 czyli | i porządkujemy czyli |
| | |
4!
cztery różne elementy można ustawić w ciąg rosnący tylko jednym sposobem czyli
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | 4! | | 1*2*3*4 | | 24 | |
12 kwi 11:51
Basia:
ad.a
losujemy ze zwracaniem czyli
4 → 10
czyli N= 10
4
liczba zdarzeń sprzyjających tak jak w (b), bo ciąg rosnący nie może mieć wyrazów o tej
| | | |
samej wartości czyli wybieramy różnowartościową czwórkę | i porządkujemy ją |
| | |
rosnąco co da się zrobić tylko na 1 sposób
| | | | | | 7*8*9*10 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| | 104 | | 104 | | 1*2*3*4*104 | |
| 7*8*9 | | 7*9 | | 7*3 | |
| = |
| = |
| = 0,021 |
| 1*2*3*4*103 | | 3*103 | | 103 | |
12 kwi 11:56
12 kwi 13:13
Basia: Coma! Byłeś ciekawy ! Podbijam.
12 kwi 17:19
Coma13: wróciłem na kompa i w końcu widzę ułamki dobrze.... jesteś Kochana
12 kwi 17:31
Pani xyz : dzięki

a mam jeszcze jedno zadanie z prawdopodobieństwa:
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach jest
równa 10, jeśli dwóch pierwszych rzutach wypadły parzyste liczby oczek?
13 kwi 11:09
Basia:
|Ω| = 6
3
B − w dwóch pierwszych parzysta liczba oczek
2 → 3
|B| = 3
2
|A| = |B| bo jak już mamy te dwie liczby parzyste
x, y to trzecia może być tylko
jedna
10−x−y
| | 32 | | 32 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = U{32}(2*3)3} = |
| = |
| = |
| |
| | 63 | | 23*33 | | 23*3 | | 24 | |
13 kwi 11:22
Basia: | | 32 | |
to U{32}(2*3)3} to ma być |
| |
| | (2*3)3 | |
13 kwi 11:25
Pani xyz : coś jest nie tak bo wynik powinien wynosić 19
wydaje mi się, ze nie uwzględniłaś tego, że losując np pierwszy raz 6, a drugi raz 4 to
za trzecim razem nie możemy wylosować 0
13 kwi 11:41
tim: Mi również wyszło 1/9
13 kwi 11:46
tim: Pierwsze dwie możliwości:
2 2 PASUJE JAKO TRZECIA : 1/6
2 4 1/6
2 6 1/6
4 2 1/6
4 4 1/6
4 6 0/6
6 2 1/6
6 4 0/6
6 6 0/6
−−−−−−−−−−−−−−−
6/54 = 1/9
Basiu, może być?
13 kwi 11:48
Basia: Masz rację (4,6,z) i (6,4,z) odpadają czyli, odpada też (6,6,z)
|AnB| = 3
2 − 3 = 6
| | P(AnB) | | 663 | | 1 | | 63 | | 6 | |
P(A/B) = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 3263 | | 62 | | 32 | | 32 | |
jak Ci Tim wyszła 1/9 ?
13 kwi 11:58
tim: To nie logiczne, żeby wyszło 6/9... Na każdą parę [jak wyżej] żeby wyszło 10 pasuje
jedna cyfra. Czyli po zsumowaniu 6/54 czyli 1/9
13 kwi 11:59
tim: Nie znam się na |A|, |B|, Ω, ale to nie logiczne.
13 kwi 12:03
Basia: Oczywiście
|B| = 2
3*6
tu był błąd
x,y − parzyste 3
2
z − dowolna 6
| | 6*32 | | 32 | | 9 | | 1 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 63 | | 62 | | 36 | | 4 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | | 1 | |
P(A/B) = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 1 | | 36 | | 9 | |
Rozwiązanie Tima też jest w porządku.
13 kwi 12:08
tim: To trzeba czasem na "chłopski rozum" pomyśleć, czy możliwe jest 6/9

..
I git... Uwielbiam proste rozwiązania. Na maturze by mi uznali czy nie za bardzo ?
13 kwi 12:09
Pani xyz : w odpowiedzi jest 19
13 kwi 12:10
tim: Więc zgadza Basi i u mnie
13 kwi 12:10
Pani xyz : noo dzięki bardzo!
13 kwi 12:11
Basia: To co obliczyłeś Tim to właśnie P(A/B)
B − pierwsza i druga parzyste, trzecia dowolna
jest tego 54 czyli |B| = 54
| | 54 | | 9 | | 9 | | 1 | |
czyli P(B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 63 | | 62 | | 36 | | 4 | |
AnB − pierwsza i druga parzyste, suma = 10
jest tego 6 czyli |AnB|=6
| | 6 | | 1 | |
czyli P(AnB) = |
| = |
| |
| | 63 | | 36 | |
to co trzeba wyliczyć to A/B (A pod warunkiem B)
13 kwi 12:13
tim: Ważne, że dobrze wyszło
13 kwi 12:15
Basia: Musieliby uznać ! Tylko nie zawsze jest tak, że te zdarzenia dadzą się łatwo wypisać
np.kiedy jest ich bardzo dużo (patrz poprzednie zadanie).
Ale jak się da to dlaczego nie ?
13 kwi 12:15
tim: No właśnie.. Parę lat i wprawię się
13 kwi 12:18