matematykaszkolna.pl
parabola Daniel: ZADANIE MATURALNE Witam, podczas rozwiazywania matury natknalem sie na dosc dziwne zadanie, mam z nim maly problem , poniewaz go nie umiem rozwiazac a w odpowiedzi jest bardzo dziwny sposob liczenia jak dla mnie, dlatego prosilbym o rozwiazanie tego zadania przez kogos dobrego , przez kogos kto pomoze mi zrozumiec czemu tak a nie inaczej. ZADANIE. Uzasadnij, ze kazdy punkt paraboli 14*x2+1 jest rownoOdlegly od osi OX i od punktu F=(0,2). Nie trzeba robic rysunku!
21 mar 19:58
Daniel: pomoze ktos ? emotka
21 mar 20:15
rumpek: Co za problem?
 1 
A(x,

x2 + 1) (punkt będący na paraboli)
 4 
Policz odległość: |AF| = .... I oblicz |AB| , gdzie B(x, 0) I otrzymasz to samo, za skoro |AB| = |AF| to znaczy, że są równoodległe emotka
21 mar 20:27
Daniel: wychodzi mi: |AF|=(−x, 1 − x2/4) |AB|=(0 , − 1 − x2/4)
21 mar 20:35
rumpek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html <− ten wzór Chyba nie za bardzo rozumiesz analityczną
21 mar 20:38
Eta: Ejjj tamemotka
 x2 
|AF|2 = x2+(

+1−2)2 = ............ =
 4 
 x2 
|AB|2= (x−x)2 +(

+1)2 =..........
 4 
F(0,2) −−− ognisko tej paraboli ośOX: p= 0 −−−− kierownica paraboli def paraboli: Parabola to zbiór punktów równo odległych od ogniska i kierownicy paraboli
21 mar 20:43
Daniel: rumpek takie rozwiazanie jest wlasnie w arkuszu i nie rozumiem wlasnie tego bo nie znalem tego wzoru ... Eta zastosowala standardzik dzieki ktoremu latwiej mi zrozumiec bo tak robilem ale cos zamotalem
21 mar 20:56
Eta: emotka na "odmotanie"
21 mar 21:04