parabola
Daniel: ZADANIE MATURALNE
Witam, podczas rozwiazywania matury natknalem sie na dosc dziwne zadanie, mam z nim maly
problem , poniewaz go nie umiem rozwiazac a w odpowiedzi jest bardzo dziwny sposob liczenia
jak dla mnie, dlatego prosilbym o rozwiazanie tego zadania przez kogos dobrego , przez kogos
kto pomoze mi zrozumiec czemu tak a nie inaczej.
ZADANIE.
Uzasadnij, ze kazdy punkt paraboli 14*x2+1 jest rownoOdlegly od osi OX i od punktu
F=(0,2).
Nie trzeba robic rysunku!
21 mar 19:58
Daniel: pomoze ktos ?
21 mar 20:15
rumpek:
Co za problem?
| | 1 | |
A(x, |
| x2 + 1) (punkt będący na paraboli) |
| | 4 | |
Policz odległość:
|AF| = ....
I oblicz
|AB| , gdzie B(x, 0)
I otrzymasz to samo, za skoro |AB| = |AF| to znaczy, że są równoodległe
21 mar 20:27
Daniel: wychodzi mi:
|AF|=(−x, 1 − x2/4)
|AB|=(0 , − 1 − x2/4)
21 mar 20:35
21 mar 20:38
Eta:
Ejjj tam
| | x2 | |
|AF|2 = x2+( |
| +1−2)2 = ............ = |
| | 4 | |
| | x2 | |
|AB|2= (x−x)2 +( |
| +1)2 =.......... |
| | 4 | |
F(0,2) −−− ognisko tej paraboli ośOX: p= 0 −−−− kierownica paraboli
def paraboli:
Parabola to zbiór punktów równo odległych od ogniska i kierownicy paraboli
21 mar 20:43
Daniel: rumpek takie rozwiazanie jest wlasnie w arkuszu i nie rozumiem wlasnie tego bo nie znalem tego
wzoru ... Eta zastosowala standardzik dzieki ktoremu latwiej mi zrozumiec bo tak robilem ale
cos zamotalem
21 mar 20:56
Eta:

na "odmotanie"
21 mar 21:04