matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna cząstkowa
Lozo:
Pochodne cząstkowe w punkcie liczone z definicji − sprawdzenie:
x
2
+y
2
f(x)=
3x−4y
P=(0,0)
∂f
f(Δx,0) − f(0,0)
(Δx)
2
3Δx
1
=
=
=
dx
Δx
Δx
3
Analogicznie z pochodną po y.
21 mar 19:49