Nie wiem jak zrobić
Ewa: | | −3 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| a następnie |
| | x | |
a) określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji, miejsce zerowe
b) odczytaj z wykresu dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne ,dodatnie
c) odczytaj z wykresu dla jakich argumentów funkcja jest rosnąca ,malejąca
a3.: Mam nadzieję, że z narysowaniem nie masz problemu. Jak coś to polecam program GeoGebra, albo
zrób to najprościej tak:
1) Dziedzina:
| | −3 | |
D= R \ {0} // Dziedzina = Liczby Rzeczywiste bez zera. Czemu ? Ponieważ ułamek |
| ma |
| | 0 | |
wartość logiczną zero ?.
robimy tabelkę, np
x=|1|2|−3|
a) D= R \ {0}
ZW=(−
∞,+
∞) \ {0} [R \ {0}]
M0= zbiór pusty // ponieważ wartość funkcji musi wynosić zero, a f(x)={−3}{x} mogła by przyjąć
wartość zero tylko dla x=0. Wiadomo, że ułamek 'musi' mieć wartość logiczną =1
b) Dodatnie dla (−
∞,0>
Ujemne dla <0, +
∞)
Wykres powinien wyglądać mniej więcej tak:
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.gif [pierwszy z prawej]
oś x oraz oś y to asymptoty, czyli takie linie do których funkcja zbliża się w nieskończoność,
lecz nigdy się nie spotkają.