Całki
Asia: Mam do rozwiązania takie całki:
a) ∫x*arcsin(1−x)dx
tzn potrafię je zrobić, ale oczywiście gdzieś mylę się i wychodzą mi błędne wyniki
Z góry pozdrawiam
21 mar 19:43
Krzysiek: to jak potrafisz, to pokaż jak liczysz (lub przynajmniej co na początku robisz czy przez części
lub jakie podstawienie)
21 mar 19:59
Asia: a) postawienie x=1−t i później mamy −∫(1−t)*arcsin(t)dt
| | 1 | |
b) liczę przez części gdzie u=arccos( |
| ) a v'=x |
| | x | |
tyle mogę napisać, bo za bardzo tutaj nie potrafię pisać tymi rożnymi znakami, a do trzeciej
całki zapomniałam kartki
21 mar 20:03
Krzysiek: a) to podstawienie tak naprawdę nic nam nie daje, rozwiązujemy je podobnie jak w b) przez
części różniczkując arcsin
c)podstawienie t za cały pierwiastek czyli:
wyliczasz x i dx i wstawiasz do całki
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral
jeżeli rozwiązywałaś te całki to możliwe, że tak samo je program rozwiązywał i możesz
sprawdzić gdzie masz błąd (wpisz do programu całkę i kliknij 'show steps'
21 mar 20:09