matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem
Ewa:
Rozwiąż równanie:
7
a)
=2
2x−1
1
2x−7
b)
−
=4
X
x+2
21 mar 19:42
krystek:
1
a) mnożysz obustronnie przez:(2x−1) gdy D=R/{
}
2
21 mar 19:45
krystek:
b)D=R/{−2,0} mnozysz obustr x(x+2)
21 mar 19:45