układ współrzędnych droga
Takariatka: mamy punkt startowy x=1, y=3 punkt docelowy x=50,y=10 jakie należy działania sporządzić
aby ten punkt poruszał się z prędkością 2 ?
11 kwi 18:37
baranek chwalipięta :D: Takie jest całe polecenie?
11 kwi 18:41
Bogdan:
2 na jaką jednostkę czasu? (prędość to stosunek drogi do czasu)
11 kwi 18:49
Coma13: S = √(50−1)2 + (10−3)2 = √492 + 49 = √49(50) = 7*5*√2 = 35√2
S = Vt V=2ms t=35√22 = 17,5√2 (do Takariatka) tyle się da
policzyć z tego co dałeś.. więc odezwij się
11 kwi 20:53
Bogdan:
t =
352√2 i/j
i − miara jednostki układu współrzędnych OXY
j − miara czasu
Nie wiemy, czy jednostką długości jest tu 1 m i czy jednostką czasu jest 1 s.
Nie wiemy również, czy prędkość wyrażona liczbą 2, to prędkość stała na całej
trasie, czy może jest to prędkość średnia na tej trasie.
Również polecenie w tym zadaniu jest sformułowane dziwacznie. Zazwyczaj działania
się podejmuje, a sporządza się np. notatki, dokumenty, mikstury.
Jeśli mam ochotę wprawić w ruch piłkę (takie wyobrażenie punktu), to ją po prostu
kopnę lub rzucę. Może więc trzeba ten punkt kopnąć, a najlepiej od razu kopnąć
tak sformułowane zadanie.
11 kwi 21:48