trygonometria
rad: ile wynosi x w równaniu cosx=sinx
21 mar 19:27
Beti:
x=45
o − jeśli w grę wchodzi tylko kąt ostry
lub
| | π | |
x = |
| + 2kπ − jeśli kąt x jest dowolny |
| | 4 | |
21 mar 19:30
rad: | | π | |
a czy może być jeszcze x=− |
| + 2kπ  |
| | 4 | |
21 mar 19:33
Beti: moim zdanie nie, bo cosx jest parzysty a sinx nie jest, ale lepiej żeby to jeszcze ktoś
potwierdził
21 mar 19:39
Basia:
sinus i cosinus w przedziale <0;2π> mają dwa punkty wspólne
jeden to π4 stąd π4+2kπ
trzeba znaleźć drugi i to jest π+π4 czyli 5π4
stąd druga "nitka" rozwiązania 5π4+2kπ
21 mar 19:46
andre: cos(−α)=cosα
sin(−α)= −sinα
| | π | | π | |
sin (− |
| + 2kπ)≠cos( |
| −2kπ) |
| | 4 | | 4 | |
Jak dla mnie
21 mar 19:46