wielomiany, NWW
Shizuka:
znajdz najmniejsza wspolna wielokrotnosc wielomianow
x
3+1=(x+1)(x
2−x+1)
x
3−1=(x−1)(x
2+x+1)
x
4+x
2+1=..

chyba nie da sie rozłozyc bardziej
potem mnozyłam i źle

odpowiedz poprawna to x
6−1
21 mar 19:24
Tragos: każdy wielomian da się rozłożyć na czynniki liniowe lub kwadratowe
x4 + x2 + 1 = (x2 + 1) − x2 = (x2 − x + 1)(x2 + x + 1)
21 mar 19:28
Tragos: tam mi brakło, ma być: (x2 + 1)2 − x2 = ....
21 mar 19:30
Basia: a po co tak ?
z rozkładu widać, że nie ma wspólnych czynników czyli to musi być
(x3−1)(x3+1) = x6 − 1
albo tak:
(x+1)(x2−x+1)(x−1)(x2+x+1) = (x3−1)(x3+1) = x6−1
inny sposób mnożenia może bardzo skomplikować rozwiązanie
21 mar 19:32
Shizuka: dzięki

wyszło
21 mar 19:34