.
Raczek: http://cke.edu.pl/podstrony/archiwum/gimn_2002/a1mp.pdf
tu jest stronka z zadaniami.
prosze o pomoc w rozwiazaniu 9 i 18 .
11 kwi 17:52
Badoch: 9) jeżeli spotkali się w połowie drogi to każde z nich przebyło 4km . jeśli Marta jechała
16km/h to musiała jechać 15 min bo dzilisz sobie 4km/ 16km/h z koleji Jacek jechał 20
km/h wiec przebył ten sam dystans w 12 min . 15 min − 12 min = 3 min wiec Jacek musiał
wyjechać o 14:03
11 kwi 18:02
baranek chwalipięta :D: V = s/t
Vm = s/tm
tm = s/Vm
tm = 4km / 16km/h = 1/4 h = 15 minut
Skoro wyjechała o 14.00 była w połowie [4km] 14.15
Vj = s/tj
tj = s/Vj
tj = 4km/20km/h = 1/5h = 12 minut
Skoro ma być o 14.15 a jedzie 12minut, wyjechał o 14.03.
11 kwi 18:03
baranek chwalipięta :D: Hah byłeś szybszy
11 kwi 18:03