x^2-5x+4≥0
Jadzia: 1. x
2−5x+4≥0
2. (3x−2)
2<9
jak obliczyć te przykłady i trzeba coś tu rysować ?
Z góry dziękuję
21 mar 19:15
krystek: oblicz x1 i x2 i nierówności rozwiązujemy na podstawie wykresu
21 mar 19:17
Jadzia: z Δ ?
21 mar 19:17
krystek: tak, licz\sprawdzę
21 mar 19:19
Jadzia: Δ=25−4*1*4
Δ=25−16
Δ=9
√Δ=3
x1=4
x2=1 ?
21 mar 19:22
krystek: I wykres i odczytujesz wartości nieujemne ,czyli większe i równe zero
21 mar 19:24
krystek:
21 mar 19:30
Jadzia: dziękuję

a ten drugi jak zrobić ?
21 mar 19:34
krystek: przeniśc 9 i wzorem a2−b2 rozpisać i masz m zerowe automatycznie lub podniesć do kwadraty i
liczysz Δ, x1 ix2
21 mar 19:37
krystek: (3x−2)2−32<0⇒(3x−2+3)(3x−2−3)<0⇒(3x+1)(3x−5)<0
21 mar 19:41
Jadzia: 2x2−4−9<0 ?
21 mar 19:41
Jadzia: (3x+1)(3x−5)<0
3x2−12x−5<0 ?
21 mar 19:43
Jadzia: ......................
(3x+1)(3x−5)<0
9x2−12x−5<0
21 mar 19:47
krystek: 3x*3x=(3x)2=9x2
21 mar 19:47
krystek: m zerowe masz już w postaci iloczynowej.
21 mar 19:48
Jadzia: x1=123 i x2=−13
jak to narysować ? i do czego należy x ?
21 mar 19:57
krystek: jak poprzednie tylko wartości <0 czyli pod osia OX
21 mar 19:59
Jadzia: kurcze nie wiem
21 mar 20:10
krystek:
21 mar 20:16
Jadzia: dziękuję
21 mar 20:28