matma
olka: Prosze o pomoc w tym zadaniu bardzo pilne. Na kiermaszu z artykułami szkolnymi przyrządy
geometryczne sprzedano o 12% taniej niż w sklepie
Krysia zapłaciła za te przyrządy na kiermaszu 22 zł. O ile złotych wiecej zapłąciłaby Krysia
za przyrządy gdyby kupiła je w sklepie ?
21 mar 19:01
Beti:
x − cena przyrządów w sklepie
x − 12%x = 88%x − cena na kiermaszu
88%x = 22
x = 25
Odpowiedź na pytanie z zad. chyba jest juz prosta?
21 mar 19:15
Basia:
100% − 12% = 88%
0,88*x = 22
policz x, a potem x−22
21 mar 19:16