kolejne zadanko
Raczek: paweł kupil znaczek australijski i 3 znaczki krajowe. za wszystkie znaczki zaplacil 16zł.
znaczek australijski jest 5 razy drozszy os krajowego. ile kosztuje znaczek
australijski?
11 kwi 17:31
Raczek: dodam ze udalo mi sie dojsc do tego:
x+3y=16
a co dalej?
11 kwi 17:33
baranek chwalipięta :D: x + 3y = 16
11 kwi 17:36
Raczek: dlaczego x/y=5?
ale to jest uklad rownan?
11 kwi 17:36
baranek chwalipięta :D: 1. Gdyż australijski jest pięć razy droższy.
2. Tak.
11 kwi 17:39
Raczek: juz wiem

a tych zadanek moze byc jeszcze troszeczke wiecej bo do tesciku sie przygotowywuje
11 kwi 17:39
baranek chwalipięta :D: Spoko. Możesz w jednym temacie pisać

Nowym [nie tym]
11 kwi 17:40