Maqway: z kwadratu odcięto ćwiartkę koła o promieniu równym długości boku kwadratu następnie w
pozostałą figurę wpisano koło którego pole jest równe pi. Oblicz długość boku kwadratu
wynik przedstawić w postaci a+bc
11 maj 12:03
Edward: http://img403.imageshack.us/my.php?image=matmakb2.jpg
a, r > 0
Pi * r2 = Pi
z tego r = 1
z rysunku przekątna d = 1 + √2 + a
z przekątnej kwadratu:
1+ √2 + a = a * √2
1+ p {2} = a(√2 - 1)
po uniewymiernieniu a = 3+2*√2
11 maj 12:31
maqway: Dzieki za pomoc

masz moze nr gg bo w razie problemu z jakims zadaniem z matematyki
napisalbym do Ciebie?
11 maj 12:51