prędkość i czas
Krzysztof: Na peronie długości 340m Hansi czeka na połączenie i rozmyśla:
◯Przypuśćmy, że pociąg, który właśnie przyjechał potrzebuje dokładnie 6 sekund, aby przejechać
kołomnie ze stałą prędkoscią.
◯Przypuścmy, że między chwilą, w której lokomotywa dotrze do poczatku peronu,a chwilą w której
tylne światło ostatniego wagonu minie koniec peronu upłynie 23 sekundy
Jaki długi jest ten pociąg i jaka jest jego prędkość?
21 mar 18:31
Basia:
s1 = długość pociągu
s1 = 6*v
s2 = długość peronu+długość pociągu
s2 = 340+s1
s2 = 23*v
stąd
23*v = 340+6*v
wylicz v, a potem s1
21 mar 18:45