matma
anka: POMOCY

W pierwszym dniu wyprzedazy sprzedano 80% bluzek a drugiego dnia 40% pozostałych
bluzek. Do sprzedania są jeszcze 24 bluzki. Ile bluzek sprzedano podczas dwóch dni wyprzedaży
?
21 mar 18:22
Saizou : x− ilość bluzek
0,2x tyle zostanie po pierwszym dniu
0,2x*0,6=0,12x tyle pozostanie po 2 dniu wyprzedaży
0,12x=24
x=200
21 mar 18:27
pigor: ... np. tak : niech
x − szukana liczba bluzek , to
24+x − początkowa liczba bluzek i z warunków
zadania :
60% *20% (24+x) =24 ⇔ 12%(24+x)=24 ⇔ 12(24+x)=2400 /:12 ⇔
24+x=200 ⇔ x=200−24 ⇔
x=176 bluzek sprzedano . ...
21 mar 18:41