Pomocy ! Trygonometria ...
Michał : Wykaż że :
| | α−β | |
(cosα−cosβ)2+(sinα−sinβ)2=4sin2 |
| |
| | 2 | |
ja doszedłem do : 2−2cos(α+β) ... i nie wiem co dalej
11 kwi 17:01
Michał : umie ktoś?
11 kwi 17:08
baranek chwalipięta :D: Zajrzyj wieczorem, teraz chyba tylko ja jestem na dyżurze

, ale tryg. nie trawię.
11 kwi 17:09
Michał : no mam nadzieje ze mi ktos pomoże
11 kwi 17:15
Bogdan:
Polecam dwie przydatne tożsamości:
1. 1 − cosx = 2sin2(x2)
2. 1 + cosx = 2cos2(x2)
Pierwsza wynika z (cos0o + cosx), druga z (cos0o − cosx)
Kontynuuję Twoje przekształcenia:
2 − 2cos(α − β) = 2(1 − cos(α − β)) = 2 * 2sin2 (α − β2)
11 kwi 17:36
baranek chwalipięta :D: Bogdan.. tobie też tak rozlazło się forum?
11 kwi 17:39
Bogdan:
Też, jakiś bałagan się robi. To pewnie wina zajączka
11 kwi 17:43
Badoch: bogdan wiesz jak rozpisac −2sin
2 α−β/2
11 kwi 18:14
Badoch: mi chyba wyszło ale głowy nei daje
rozpisuje
cosα − 2cosαcosβ + cosβ + sinα − 2sinαsinβ + sinβ = 4sin2 α−β/2
kozystam z jedynki trygonometrycznej (cos2α +sin2α=1)
2−2cosαcosβ − 2sinαsinβ=4sin2 α−β/2
skracam przez 2 przenosze 1 na druga strone
cosαcosβ+sinαsinβ= −2sin2 α−β/2 +1
cos(α−β) = 1−2sin2 α−β/2
cos(α−β) = cos2α−β/2 (funkcja podwojonego kąta)
cos(α−β) = cos(α−β)
11 kwi 18:28
Bogdan:
Badoch, trochę trzeba się domyślać Twoich zapisów, np zapis 4sin2α−β/2
można zrosumieć tak: −β/2 + 4sin2α (chodziło Ci o zapis 4sin2 α−β2 )
albo cos2α−β/2 to −β/2 + cos2α (miałeś na myśli cos2 α−β2).
Zastosowałeś te same wzory, które podałem:
1 − cosx = 2sin2(x2) stąd cosx = 1 − 2sin2(x2)
Oczywiście, że Twoje rozwiązanie jest poprawne, ale w szkole oczekuje się przy
uzasadnianiu tożsamości, że trzeba wyjść od np. lewej strony i dojść do prawej
lub od prawej do lewej.
Zobacz tu obok, po lewej stronie pola zapisywania jest instrukcja pisania wyrażeń
matematycznych.
11 kwi 18:46
Badoch: dzieki nowy jestem na tej stronce wiec sie ucze dopiero.. w kazdym badz razie dzieki za
info
11 kwi 18:48
Bogdan:
Życzę Ci
Badoch przyjemności z uczestnictwa w tym forum.
Pozdrawiam
11 kwi 19:09
Michał : dzieki wielkie bardzo Panowie/Panie

wesołych !
11 kwi 23:21