matma
oli: Pomocy z procentami... Na zawody sportowe wyjechało 42 uczniów z pewnej szkoły. Stanowili oni
21% wszystkich uczniów tej szkoły. Ile uczniów liczy szkoła ?
21 mar 18:05
a4.: Układamy proporcję:
42 − 21% // 42 uczniów to 21 % procent
x − 100% // 100 % wszystkich uczniów to x
(100/21)*42 ~ 4,76*42 = 200
21 mar 18:13
pigor: ... lub , niech
x=? nieznana liczba uczniów szkoły , to
21%x=42 ⇔ 21x=4200 /:21 ⇔
x=200 uczniów liczy ta szkoła . ...
21 mar 18:23
Julka: Na zawody sportowe pojechało 42 uczniów z pewnej szkoły. Stanowili oni 21% wszystkich uczniów
tej szkoły.
Ilu uczniów liczy szkola?
8 lis 10:55