trygonometria
rad: Bardzo proszę o pomoc

tg6x=tg3x dlaczego z tego jest przejście na 6x=3x+kπ
21 mar 18:00
Basia:
bo okresem podstawowym funkcji tangens jest π, czyli wartości powtarzają się co kπ
czyli inaczej mówiąc wartości są równe ⇔ argumenty różnią się o kπ
21 mar 18:58
rad: A czy byłoby błędem, gdybym napisał 6x+kπ=3x
21 mar 19:02
krystek: nie
21 mar 19:05
Basia:
oczywiście, że nie;
| | kπ | |
z pierwszego masz 3x = kπ ⇔ x = |
| |
| | 3 | |
| | kπ | |
z drugiego 3x = −kπ ⇔ x= − |
| |
| | 3 | |
a to jest to samo bo k jest dowolną (a więc także ujemną liczbą całkowitą)
21 mar 19:08
rad: Ok. Bardzo dziękuje
21 mar 19:13