równanie
sendi: x
x−3 to wszystko równa się 5. jak to obliczyć? wszystko dokładnie po kolei i jasno, mogę prosic
o pomoc?
21 mar 17:56
Saizou : x−3=5 nie żartuj
21 mar 18:00
sendi: no jo, ale co z drugim x? bez zartów, to co napisałeś/aś wiem jak obliczyc
21 mar 18:11
Saizou : czy to masz tak?
x(x−3)=5
21 mar 18:15
sendi: x
___= 5
x−3
21 mar 18:19
sendi: x−3*5=x?
21 mar 18:20
sendi: x2=15?
21 mar 18:21
Saizou : aha czyli coś takiego
zaczynamy od dziedziny
x∊R\{3}
| x | |
| =5 mnożymy przez mianownik
|
| x−3 | |
x=5x−15
−4x=−15
x=3,75
21 mar 18:22
Paweł: sendi trochę to dziwne przecież wystarczy obustronnie odjąć x i wychodzi sprzeczność. Napewno
dobrze przepisałeś ?
21 mar 18:22
Paweł: sendi trochę to dziwne przecież wystarczy obustronnie odjąć x i wychodzi sprzeczność. Napewno
dobrze przepisałeś ?
21 mar 18:23