matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
domi:
pomocy. długość boku rownologłoboku jest o 3 wieksza od wysokosci opuszczna ten bok.Wyznacz długość
3
bokow rownoległoboku wiedzac ze jego pole jest rowne 10 i sinα=
,gdzie α jest kątem
4
ostrym rownoległoboku.
21 mar 17:51
Aga1:
P=b*(a+3)*sinα oraz P=a(a+3) a
2
+3a=10 ,a>0 a
2
+3a−10=0 Δ=49 a
1
=2, a
2
<0 nie spełnia założenia
a+3=5
3
b(a+3)=10
4
0,75*5*b=10
8
b=
3
23 mar 11:47