Ile kury jaj zniosą. Takie świąteczne zadanko. :P
maro: Kury znoszą jaja z tą samą częstością. 5 kur w ciągu 4 dni znosi 40 jaj.
a) Ile w sumie jaj zniosą 3 kury w ciagu 10 dni?
b) Ile dni potrzebują 2 kury, aby łącznie znieść 100 jaj?
11 kwi 16:58
baranek chwalipięta :D: 5kur − 4dni − 40jaj /:5
1kura − 4dni − 8jaj /:4
1kura − 1dzień − 2jaja *3
3kury − 1dzień − 6jaj *10
3kury − 10dni − 60jaj
5kur − 4dni − 40jaj
1kura − 4dni − 8jaj
1kura − 1dzień − 2jaja /*2
2kury − 1dzień − 4jaja
2kury − xdni − 100jaj
x = 25dni
11 kwi 17:00
maro: Nierozumiem sposobu
11 kwi 17:09
baranek chwalipięta :D: Inaczej:
5k * 4dni = 40jaj w ciągu 4 dni
Liczymy z tego
3k * 10dni =

Drugie:
5k * 4dni = 40
Liczymy:
2k * x = 100
11 kwi 17:12