hej mam takie zadna morzu widac z zaglowki swiatło latarni morskiej po kątem o mierze 300 do
poziomu.Po przeplynieciu 50 m w kierunku latarni swiatło latarni widać pod kątem o mierze 600
do poziomu.Oblicz wysokosc latarni.Wynik podaj z dokladnoscia do 0,1m.wiec tak:
50+a
| a√3 | ||
tg 300= | ||
| 50+a |
| √3 | a√3 | ||
= | |||
| 3 | 50+a |
| 50 | |
→ i co dalej jak mam wyznaczyc wynik z tego,jaki bedzie? pierwiastek? dobrze to jest? | |
| 3 |
kąt CAD = 30st
kąt CDB = 60st
Kąt BCD = 30st
Stąd kąt DCA też = 30 st
stąd trójkąt ADC równoramienny, czyli AD=DC
CB/CD=cos 30st
CB=CD*cos30 st
czyli też CB=AD*cos 30 st = 50m*cos30st
∡ADC=120 , ponieważ jest on dopełnieniem kąta 60[∡CDB] do 180.
∡ACD=30, wynika z definicji trójkąta [suma kątów = 180]
a więc trójkąt ADC jest równoramienny
|DC|=50
|DC|= 2x // ponieważ jest to najdłuższy bok trójkąta 30, 60, 90
x=|DB|=c=25
a= 25√3
a ~ 43,3m
Jak jakieś pytania to gg 3795224