..
XT: NApisz rownanie prostej k postopadlej do prostej o rownaniu 2x + y−5=0 i przechodzacej przed
punkt A = (4,−1)
21 mar 17:28
pomagacz:
2x + y − 5 = 0
y = −2x + 5
A = (4, −1) = (X, Y)
y = a
1x + b
1
y⊥ = a
2x + b
2
a
1 * a
2 = −1
a
1 = −2
−2a
2 = −1
a
2 = ...
| ⎧ | y = a1x + b | |
| ⎩ | Y = a2X + b |
|
21 mar 17:34
XT: dziekie za pomoc
21 mar 17:38
pigor: ... lub np. tak : u=[1,−2] − wektor prostopadły do danej prostej , czyli kierunkowy
szukanej prostej i niech (x,y) − dowolny jej punkt , to z iloczynu skalarnego
1*(x−4)+(−2)*(y+1)=0 ⇔ x−4−2y−2=0 ⇔
x−2y−6=0 − szukane
równanie . ...
21 mar 18:05